Корпоративна друштвена одговорност, као и одговорност свих нас појединачно према широј заједници, најпотребнија је у кризним тренуцима, попут овога. Радује чињеница да је то управо тако и да је солидарност компанија и племенитост појединаца на завидном нивоу, што се манифестује кроз донације неопходне заштитне опреме и средстава за дезинфекцију за запослене који су на својим радним задацима даноноћно.

Како би благовремено заштитио своје запослене и омогућио неометано функционисање саобраћаја, а одмах након проглашења ванредне ситуације, „Србија Карго“ је обезбедио и дистрибуирао по терену 3000 маски, 6000 рукавица, 300 гелова за суво прање руку и 90 литара алкохола за дезинфекцију. Прошле недеље, свим секцијама, уплаћена је сума од 215 хиљада динара, за куповину евентуално недостајућих средстава на локалу. Да би се помогло колегама у Жељезници Републике Српске, који нису били у позицији и могућности да набаве неопходна заштитна средства, „Србија Карго“ им је део својих средстава донирао и допремио до граничног прелаза Брасина.

Републички фонд за здравствено осигурање је такође, претпрошле недеље започео своју дистрибуцију заштитне опреме, компанијама које су од виталног значаја, међу којима је и наша. До сада су нам испоручили 4050 маски и 1000 рукавица, с тим што ће се са испоруком заштитне опреме наставити и у наредном периоду.

Један у низу добрих примера је да су представници кинеске компаније “Шангдонг” која је у Србији ангажована на неким од највећих инфраструктурних пројеката, донирали 5.000 заштитних маски Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфрастуктуре.

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић се срдачно захвалила и рекла да ће ова хуманитана помоћ бити упућена железничким компанијама и њиховим радницима који су свакодневно ангажовани на инфраструктурним пројектима и превозу терета.

Такође, пример изузетне солидарности и одговорности је и гест Независног синдиката железничара Србије, на челу са председником Радомиром Поповићем, који је донирао 500 литара асепсола и 5000 рукавица за радно ангажоване колеге из Србија Карга, иако у нашој компанији нема своје чланове.

Синдикат Србија Карго и председник Зоран Дашић, организовао је набавку и дистрибуцију нашим радницима на терену 1000 маски.

Синдикат извршних служби српских железница са председником Небојшом Никићем, делило је маске, рукавице и средства за дезинфекцију по регионима, а у зависности где је шта било потребно, а Унија синдиката српских железница, са председником Зораном Богавцем, поделила је маске запосленима у Београду, Нишу и Краљеву. Синдикат железничког саобраћаја Србије „Независност“ и председник Зоран Вучковић обезбедиo je 370 маски, запосленима у извршним службама, а у плану је набавка рукавица и дезинфекционих средстава.

„Овакви и слични примери охрабрују и заиста их је много. Зато се најдубље и најискреније захваљујем у име пословодства и у своје лично име, свим племенитим људима, синдикатима и компанијама, који су показали своју несебичност и пожртвованост својим донацијама, како би осигурали безбедан и непрекидан рад наших људи на терену, а који свакако чине један од носећих стубова српске привреде и друштва. Они треба да нам буду инспирација, да у том маниру солидарности, хуманости, емпатије и јединства наставимо, јер се само тако може незаустављиво до победе“, истакао је генерални директор Душан Гарибовић.