„Srbija Kargo“, kao tržišno orijentisana kompanija, koja nije na subvenciji i koja samostalno ostvaruje svoj prihod, planirala je da u 2018. godini, ostvari veći obim prevoza za oko milion tona robe, a apropo toga i ukupan poslovni prihod za oko 600 do 700 miliona dinara“, izjavio je generalni direktor, Dušan Garibović, na novogodišnjem koktelu organizovanom za predstavnike medijskih kuća, 27.decembra u prostorijama Karga. U prijatnoj atmosferi, brojnim okupljenim novinarima, Garibović je sublimirao celokupno poslovanje preduzeća u proteklom periodu i izneo poslovne projekcije za narednu godinu.

„Očekujemo da u 2019. godini u budžet Republike Srbije, uplatimo veći deo našeg profita nego što smo smo to uradili u ovoj i prošloj godini, istovremeno u sinergiji sa stranim nacionalnim operaterima iz našeg okruženja, pokušamo da vratimo što veću količinu robe koja će se, kao svuda u svetu, prevoziti železnicom, a ne drumskim saobraćajem. U toku je realizacija tendera za nabavku 7 ili 8 višesistemskih elektro lokomotiva, sredstvima iz EBRD – a, iz sopstvenih sredstava, radiće se remont 500 teretnih kola i na taj način povećati kolski park, dodao je Garibović. Izuzetno bitna stvar je da je poslovodstvo Karga odlučilo da u 2018. godini ne povećava cene prevoza, iako su to učinile neke od susednih železničkih uprava.

„Mi smo se odlučili za teži put, a to je da pokušamo da povećamo obim prevoza, da povećamo, za stotine hiljada tona količinu robe koju ćemo prevesti srpskim prugama i time kompenzujemo činjenicu da smo se odlučili za ovakav poslovni potez, u jednim novim uslovima, novim okolnostima i tržišnoj utakmici, sa sve većim brojem operatera, koji će nam biti konkurencija. Mi moramo da se ponašamo tržišno i tržišno da razmišljamo“, zaključio je generalni direktor.