Делегација пословодства Србија Карга, 28. априла, обишла је и део југоисточне Србије, посетивши запослене у Нишу и Димитровграду. Делегацију је предводио генерални директор Душан Гарибовић, а чинили су је менаџер за саобраћај мр Владимир Булатовић, директор за ВВ и ТКП Саша Томић и заменик директора ЗОВС – а Новица Момчиловић. Генерални директор се захвалио свима на несебичном ангажовању, на исказаном разумевању и личном одрицању током ванредне ситуације, како би резултати били и више него задовољавајући. Такође је том приликом, донето још средстава за заштиту и дезинфекцију, којих тренутно свуда има и у резерви. Иначе, Секција за СТ Ниш је увек имала велики значај по питању транзитних возова, тако да и поред тешкоћа изазваних ванредном ситуацијом, запослени који директно учествују у процесу рада, својом одговорношћу и уложеним трудом све време успешно врше примопредају возова. У Димитровграду су обиђена сва радна места, где је разговарано са запосленима, који су били у прилици да изнесу своје утиске, примедбе, као и сугестије. Оно што се мора истаћи је чињеница да у транзитном отпремишту, где се заједно налазе радници БДЖ – а и Србија Карга, сарадња је на завидном нивоу, а атмосфера домаћинска, са пуно међусобног разумевања и колегијалности.

На прелазу Прешево, а у складу са мерама Владе Републике Србије и Републике Северне Македоније, измењен је начин организације рада особља, што се није одразило на функционисање саобраћаја. Ангажовањем генералног директора, на овом прелазу су превазиђени проблеми који су се јавили почетком увођења ванредне ситуације, а тицали су се преласка особља нашег предузећа у Републику Северну Македонију, чиме је омогућено нормално одвијање железничког саобраћаја, које је иначе могло бити доведено у питање.

У осталим станицама нишке Секције ради се даноноћно и са успехом, тако да се у Пироту врши истовар каучука из Бугарске за фирму Тигар, гвожђа у котуровима и шипкама, као и цемента из Турске. После краћег прекида у станици Адровац се ради истовар лимова из Радинца, утовар старог гвожђа за Северну Македонију, док се у Лесковцу врши утовар старог гвожђа за Северну Македонију и Бугарску. У станици Црвени Крст несметано се одвија снабдевање складишта НИС – а и Енергогаса нафним дериватима, чиме је обезбеђен комплетан регион. Пословодство је у нишкој станици Црвени Крст, обишло оперативно одељење, радно место надзорника локомотива, упознало се са стањем оправки дизел локомотива у дизел депоу. Обиђена је и окретница, којој предстоји реконструкција, за шта је потписан уговор. У електро депоу пословодство је детаљно упознато са стањем оправки електро локомотива, са акцентом на локомотиву 444 007, на којој се тренутно врши велика оправка. Запослени су скренули пажњу и на стање приступних колосека, који имају значајну улогу у функционисању рада електро депоа, као и за гарирање и намирење локомотива.

Током претходног периода и уз нешто редукован број машиновођа, који је морао да буде у самоизолацији, а захваљујући доброј организацији, ентузијазму и вољи запослених, није било проблема у превлачењу возова.

Организацијом рада по сменама, запослени у ЗОВС – у су успели да ураде изванредан посао, обавивши, само током марта и априла 264 различита прегледа дизел локомотива, 16 већих ванредних оправки, а у више наврата, одлазили су у Зајечар, где је обављано редовно сервисирање и оправке локомотива које раде на тој локацији. Обављено је 23 прегледа електро локомотива, као и 59 ванредних оправки са сервисним прегледима. За ова два месеца извршена је оправка и преглед 161 теретних кола, а наши запослени су увек мобилни и спремни и за интервенције на терену.

„Велика је ствар што нам је здравствени биланс добар, да немамо оболелих и заражених и поред чињенице да наших 1900 људи има дозволу кретања и у време забране и надам се да ће тако и остати све до окончања пандемије. Веома сам срећан што смо од почетка имали сјајну синергију по питању набавке заштитних средстава, што смо успели да се сналазимо и што смо имали помоћ синдиката, малих привредника и донација. Наравно, од тренутка када је опрема почела редовно да пристиже од РФЗО – а, ситуација је потпуно стабилна, тако да опреме има и на залихама. Хвала вам свима што нисте посустали, што радите пуном паром, што гајите здрав дух и колегијалан однос“, између осталог рекао је Гарибовић.