Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да је завршена реконструкција 95 километара пруге од Новог Сада до Зрењанина у коју је уложено 5,5 милијарди динара, чиме су створени услови да од 25. октобра, после седам година поново буде обновљена железничка линија између ова два града.

“После седам година, грађани Новог Сада и Зрењанина поново ће моћи да путују возом између два града. Поред тога што обнављамо железнички Коридор 10 и барску пругу, улажемо и у реконструкцију регионалних пруга. У 2018. обновљено је више од 280 километара пруга, укључујући и пругу од Новог Сада до Зрењанина, којом од данас поново иду возови”, рекла је Михајловићева.
Она је истакла да је обнављање линије важно не само због грађана који живе у Новом Саду, Зрењанину и свим местима између ова два града, него и због зрењанинских предузећа.

“Пре реконструкције, возови су овом пругом ишли просечно 20-30 километара на сат, негде и 10 километара на сат, због чега је саобраћај пре седам година и обустављен. Од данас путнички возови поново иду 80 километара на сат, а грађани ће путовати новим руским дизелмоторним возовима, рекла је Михајловићева.

Када је реч о робном железничком саобраћају између Зрењанина и Новог Сада, брзина теретних композиција на овој релацији повећана је на 60 километара на сат, а њена носивост повећана је са 16 на 22,5 тона, чиме је омогућено да пругом саобраћају теже и дуже теретне железничке композиције, што ће за привреду овог региона представљати најбољи и најефикаснији транспорт робе.
Реконструкција пруге Нови Сад – Зрењанин, део је реконструкције укупно 136 километара пруге Панчево – Орловат – Нови Сад, са железничком деоницом Орловат – Зрењанин.

Читав посао биће завршен до 31.јануара 2019. године, након чега ће цела пруга Панчево – Орловат – Нови Сад, са железничком деоницом Орловат – Зрењанин, биће оспособљена за брзине од 80 км/сат и осовинско оптерећење пруге од 22,5 тона по осовини.