Акционарско друштво за железнички превоз робе „Србија Карго“ и компанија SIEMENS AG Austria, потписале су Уговор, вредности скоро 32 милиона евра, који се финансира из кредита EBRD IV, за куповину 8 вишесистемских локомотива, у Галерији Железничког музеја, 24. маја. Испред „Србија Карго“ а.д. Уговор су потписали генерални директор, Душан Гарибовић, а испред компаније SIEMENS AG Austria, Karl Strasser, технички директор групације Mobility, Возна средства и Georg Novak Gelter, комерцијални директор групације Mobility, Возна средства.

Свечаном потписивању присуствовала је и потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф.др Зорана Михајловић, која је у обраћању медијима изјавила, да том куповином Србија стиче компаративну предност у односу на земље региона. Србија ће бити једина земља у региону која ће имати овако модерне вишесистемске локомотиве и нагласила је да тиме Србија стиче предност и у самој Транспортној заједници која је основана и чије је седиште у Београду.

Удо Ајхлингер, генерални директор компаније „Сименс Србија“ је рекао да потписивање овог Уговора представља камен темељац за наредну сарадњу и да се нада да ће он бити први човек који ће моћи да управља неком од локомотива, које у марту треба да стигну у Србију.
Генерални директор „Србија Карго“ а.д. Душан Гарибовић је изјавио да је потписивање Уговора велики и значајан догађај, који српска железница чека годинама. „Нећемо на томе стати. Оспособићемо свој возни парк и у једном тренутку имати оптималних 3.000 вагона у структури која је потребна и 80 електро и дизел локомотива. Планирамо да издвојимо преко 50 милиона евра из сопствених средстава, у наредних четири, пет година, да би ремонтовали електро и дизел локомотиве које су нам потребне поред ових нових“, навео је Гарибовић.

Потпредседници Владе и министарки грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорани Михајловић и генералном директору „Србија Карга“, од стране компаније Сименс уручене су поклон макете нових локомотива.
Иначе, Vectron је изузетно флексибилна генерација локомотива, која испуњава садашње и будуће европске стандарде по питању екологије, буке, уштеде енергије, лако су прилагодљиве низу конфигурација специфичних за одређену земљу или режим рада. Опремљене су неопходним националним системима за контролу возова, а поседоваће и европски систем за контролу возова ( ETCS ). Биће произведене у фабрици компаније Siemens у Минхену, округ Alah Untermencing у Немачкој.
Вишесистемске локомотиве, Siemens Vectron су право решење због могућности саобраћаја на електрифицираним пругама са различитим системима напајања електричном енергијом (једносмерна и наизменична), имају максималан учинак од 6,4 MW и достижу максималну брзину од 160 km/h.
Битна ставка је да се нове локомотиве набављају након готово четири деценије, тако да ће „Србија Карго“ а.д. са испоруком 8 вишесистемских локомотива постати лидер по питању квалитета и безбедности, као и савремености возног парка у региону и моћи ће да конкурише за превозе робе заједно са превозницима из земаља Европске Уније.

Званице су биле у прилици да пред почетак официјелног дела потписивања Уговора, уз стручно вођење кустоса, обиђу сталну поставку Музеја у којој се, између осталих антиквитета, налазе и експонати које је својевремено израдио Сименс.