Симболично повезујући четири велика новосадска насеља, својом аутентичношћу, Ложионица привлачи све већи број организатора културних догађаја да баш у том простору осмисле разнолике туристичке садржаје.
Четврта по реду, у суботу 11. августа, одржана је бициклистичка манифестација „Алтернатура“ под инспиративним називом „Digitalni nomadi: Freelancing na točkovima“. Учесници, чије је окупљање било испред Железничке станице, имали су прилику да чују како је то када се посао и путовање спакују у исти кофер, да пропутују кроз време и да обиђу јединствен и интересантан комплекс старе Ложионице.

Уз наше запослене и представнике Удружења „Војвођанско друштво за железницу“, упознали су се са богатом историјом овог значајног места, њеним причама и занимљивостима из давнина, као и искуствима људи који ту раде, а који су незаобилазан део целокупног железничког система. Вожња окретницом, свакако је била посебан доживљај, нарочито најмлађим посетиоцима.

Поред прилике за стицањем знања и ширењем видика, на овај начин се подстиче и свест о алтернативном и здравом начину живота. Уз подршку градске Управе за културу Новог Сада, удружења „Ново културно насеље“ и бројних новосадских организација и уметника, јединствен простор Ложионице ће у скоријој будућности бити домаћин бројним несвакидашњим манифестацијама разноликог програма.