Simbolično povezujući četiri velika novosadska naselja, svojom autentičnošću, Ložionica privlači sve veći broj organizatora kulturnih događaja da baš u tom prostoru osmisle raznolike turističke sadržaje.
Četvrta po redu, u subotu 11. avgusta, održana je biciklistička manifestacija „Alternatura“ pod inspirativnim nazivom „Digitalni nomadi: Freelancing na točkovima“. Učesnici, čije je okupljanje bilo ispred Železničke stanice, imali su priliku da čuju kako je to kada se posao i putovanje spakuju u isti kofer, da proputuju kroz vreme i da obiđu jedinstven i interesantan kompleks stare Ložionice.

Uz naše zaposlene i predstavnike Udruženja „Vojvođansko društvo za železnicu“, upoznali su se sa bogatom istorijom ovog značajnog mesta, njenim pričama i zanimljivostima iz davnina, kao i iskustvima ljudi koji tu rade, a koji su nezaobilazan deo celokupnog železničkog sistema. Vožnja okretnicom, svakako je bila poseban doživljaj, naročito najmlađim posetiocima.

Pored prilike za sticanjem znanja i širenjem vidika, na ovaj način se podstiče i svest o alternativnom i zdravom načinu života. Uz podršku gradske Uprave za kulturu Novog Sada, udruženja „Novo kulturno naselje“ i brojnih novosadskih organizacija i umetnika, jedinstven prostor Ložionice će u skorijoj budućnosti biti domaćin brojnim nesvakidašnjim manifestacijama raznolikog programa.