Уз речи „Пркосне песме“ , Добрице Ерића, „Кроз маглу“, Ђуре Јакшића и химну Боже правде, одржан је Комеморативни скуп, на платоу код железничког моста у Грделици, у петак, 12. априла и на тај начин, обележено је 20 година од НАТО ракетирања путничког воза 393 у којем је погинуло најмање 15 путника.

Тачан број жртава никада није утврђен, а претпоставља се да је у возу на линији Београд – Ниш – Скопље, било више од 50 путника, у тренутку када су НАТО авиони са два пројектила, испаљених у 11:39 часова, погодили композицију док је прелазила преко моста на Јужној Морави и потпуно уништили два вагона. Следећа два пројектила пала су на друмски мост у близини. НАТО је прво негирао напад на воз, али га је касније назвао „колатералном штетом“.

Венце код спомен обележја убијеним путницима, поред родбине настрадалих, положили су представници свих железничких компанија, делегација Министарства одбране, градоначелник Лесковца, представници железничких синдиката и грађана.

Тројици преживелих колега, који су тог злокобног дана били особље у возу, а у знак показане изузетне храбрости и племенитости, током збрињавања страдалих, симболичне поклоне уручио је представник Србија Карга, Зоран Стошић, шеф Секције за вучу возова Ниш, са јасном поруком и посветом: „Опраштање не мења прошлост, али даје шансу будућности“.

Након полагања венаца, путнички воз, уз једноминутни звук сирене, прешао је преко железничког моста.