У просторијама Математичког института САНУ, у уторак 29.10.2019. године одржано је предавање посвећено генијалном техничком решењу српског проналазача Добривоја С. Божића, који је на потпуно нов начин, својим изумом, разрешио до тада нерешиве проблеме кочења возова, као и његов значај и утицај на развој железничког саобраћаја од давнина до данас, под називом „Добривоје С. Божић, Славан а непознат“. Предавање је одржао др. Драган З. Петровић, ред. проф. железничког машинства на Факултету за машинство и грађевинарство у Краљеву, Универзитета у Крагујевцу, који је на почетку свог излагања представио кратак преглед развоја железничког саобраћаја у свету и Србији, где је посебна пажња била посвећена проблемима кочења железничких возила који су у то време пресудно утицали на развој железничког саобраћаја.

Циљ овог предавања био је да се научној и стручној јавности приближе генијална техничка достигнућа Добривоја С. Божића на пољу кочења железничких возила. Поред тога, посебна пажња на предавању била је посвећена утицају политике на доношење важних пословних одлука, које су имале значајан утицај на Божићев живот и судбину – да буде славан, али непознат.

Добривоје С. Божић (1885-1967), инжењер машинства је први човек на свету који је на потпуно нов начин применио троструки вентил у кочионом систему железничких возила. Овај револуционарни изум допринео је бржем, сигурнијем и квалитетнијем развоју железничког саобраћаја, а самим тим и целог пословног и економског система света. Дуги низ година овај проналазач и научник није помињан, па је домаћа и светска јавност била ускраћена за сазнање о стварној вредности његовог рада. Био је специфичан и по томе што је своје резултате правио у Србији и исте нудио својој земљи. Нажалост, ни он ни његова земља нису имали среће да његови изуми и конструкције буду произведени на овом тлу. Али, без обзира на историјску и друштвену околност времена у којем је живео и стварао, обавеза је потомака тог времена и простора, да систематски прикупе његове резултате и сместе их у ризницу српске баштине и његовим именом назову оно што ће подсећати на великана свог народа и света ради срећније и богатије будућности. Управо је ово била намера предавача проф. др. Драган З. Петровића да покрене мисију осветљавања и промоције дела инжењера Добривоја С. Божића.

Важно је напоменути да је Добривоје С. Божић по броју патената на трећем месту међу Србима – одмах после Тесле и Пупина. Има више од 60 регистрованих патената у више од 18 различитих земаља света.

Присутни учесници су предавање са одушевљењем пратили, а међу активнима који су учествовали у дискусији након предавања били су запослени из Сектора за управљање квалитеом пословања и системима безбедности у нашој компанији.