На иницијативу турске компаније TCDD Tranportation, петочлана делегација Србија Карга, предвођена извршном директорком за развој и заједничке послове, Миром Вукмировић, била је њихов гост у Анкари у периоду од 20. до 22. маја. У представништву компаније, након срдачне добродошлице и уз велико уважавање наших представника, одржано је неколико успешних и конструктивних састанака са највишим пословодством, на челу са генералним директором Eролом Ариканом, замеником генералног директора и директором сектора за железнички превоз робе.

Циљ посете, било је усаглашавање одредби Комерцијалног споразума, који ће потписати наше две компаније. Важно је истаћи да је TCDD Tranportation турски, државни оператер, настао одвајањем од TCDD које је преузело делатност управљача железничком инфраструктуром, те да је као самостално предузеће почело са радом половином 2016. године. Овај велики и надасве успешан превозник, пружа услуге превоза великим брзинама, стандардним брзинама, превоза робе, градског превоза, превоза робе и путника трајектима, као и логистичке услуге. Само у претходној години превезли су 28,7 милиона нето тона, од чега 2.000.000 нето тона у међународном саобраћају. Ова државна компанија ради на 12.803 километра дужине пруге, од чега су 11.527 километара, пруге за стандардне брзине, а 1.276 километара , пруге за велике брзине. У више наврата, на састанцима је истакнуто, да TCDD планира да успостави редован превоз робе из Кине за Европу, преко Турске, те да готово сви комплетни возови који из Турске иду за Европу, пролазе кроз Србију, која је изузетно важна транзитна земља за њих, па је у том смислу и од велике важности да „Србија Карго“ и TCDD Transportation успоставе јаку сарадњу и држе отворене канале комуникације.

Током разговора, извршни директор за развој и заједничке послове, Мира Вукмировић, напоменула је, да је обострани интерес успостављање пословног аранжмана и ставила акценат на чињеницу да наша компанија предност увек даје државним оператерима и то кроз директну сарадњу. Приликом дводневне посете, одредбе Комерцијалног уговора између наше две компаније су у највећем делу усаглашене, а очекује се да ће исти у скоријој будућности бити и закључен.