Ванредно стање радницима „Србија Карга“ као да даје додатна крила, јер су свесни чињенице да представљају кичму целокупној привреди.

Делегација пословодства, на челу са генералним директором, Душаном Гарибовићем, посетило је своје запослене 02. априла у Суботици, Новом Саду, Руми и Сремској Митровици. Да је у добру лако бити добар, а да се на муци познају јунаци, уверило се и руководство наше компаније, који су посету искористили како би изразили велику подршку и захвалност запосленима, који се несебично ангажују да Карго ради безбедно и непрекидно, а уједно и за поделу средстава за личну заштиту и средства за дезинфекцију. Генерални директор је објаснио да смо купили све што смо могли да нађемо на тржишту, а да од прошле недеље добијамо и од РФЗО, на дневном нивоу, за сада само маске, а требало би да се почне и са дистрибуцијом и рукавица. Уплаћен је и акредитив секцијама, како би се уколико нешто од заштитних средстава затреба, могло благовремено деловати и купити на локалу. Запослени из Суботице су желели и овим путем да се захвале колегама из „Србија Воза“, који, иако тренутно не раде, успели су да обезбеде одређену количину средстава за дезинфекцију, тако да наши људи врше комплетну дезинфикцију три пута недељно, што је доказ велике колегијалности и сарадње људи на терену.

Веома важна чињеница је та, да и у овим несвакидашњим условима и уз максимално редукован број људи, Суботица одлично функционише, саобраћај ништа не трпи. Позитивна ствар у овом тренутку у станици Суботица је да мигранти, који су иначе представљали велики проблем, сада више то нису, јер их је знатно мање. Непредвиђена ситуација је стављање двојице колега у карантин, који су ишли службено у Келебију, па то може да се одрази на процес рада. Директор је објаснио да то није само случај у Суботици, већ да имамо 19 идентичних случајева у читавом Каргу и да је послат допис са образложењем и захтевом за хитно решавање овог проблема, ресорном Министарству, Министарству привреде и МУП –у.

У Новом Саду, делегација је дочекана са захвалношћу због доласка, као и чињенице да су са и уз своје раднике. Иако су услови знатно отежани и Новосађани одлично раде, дневно се у просеку прими око 7 возова, што је задовољавајуће и не примећује се неки мањак брута, што се тиче транзита. Било је речи и око дислоцирања четири локомотиве за Краљево, које су спремне да се отпреме ових дана. Што се тиче изградње депоа, нажалост град није заинтересован да нам помогне, али постоји објективна варијанта да се остане на постојећем месту.

У Руми је ситуација више него позитивна, за прва два месеца већ су имали повећан обим утовара и истовара за неких 100 кола, у односу на прошлу годину, а прошла година је била рекордна у односу на 2018. Ако се настави у овом тренду, обориће се сви досадашњи рекорди. Шид и Рума повећавају утовар, а постоје и најаве нових послова. Оно што је горућа тема је недостатак људи, како пре, а посебно у ово време ванредне ситуације. „Што се тиче недостатка људи, док чекамо сагласност за пријем 22 извршиоца, проблем се може превазићи уговором о привремено повременим пословима, за које имамо простора. С обзиром да имате заинтересоване, пошаљите њихове биографије и премостићемо проблем у кратком року“, рекао је генерални директор.

Оно што је евидентно у Сремској Митровици је да се масовно прелази са камиона на железнички саобраћај. Оно што је приметно и што би на свакога оставило неизбрисив утисак је мотивација и енергија радника, без обзира на тежину посла који обављају, као и жеља да се супротставе сваком проблему, па и овом тренутном. Генерални директор је свима објаснио који су најновији кораци које је руководство предузело, како би се горуће ствари разрешиле, а радницима олакшало функционисање.

„На основу информација и анализа ваших потреба, око развожења људи, добра вест је и та да смо закупили 15 моторних возила, три комбија и 12 путничких аутомобила, како бисмо могли људе да довозимо и одвозимо на посао, јер наш тренутни возни парк то није могао дс издржи. Чак смо спремни да неколико њих уступимо нашој отаџбини и да и на тај начин пружимо помоћ у решавању ових мука које су нас све задесиле“, рекао је у разговору Гарибовић.

Генерални директор је, између осталог објаснио и да је данас послат нов допис Министарству привреде и Министрству унутрашњих послова, са молбом да нам одобре гравитирање, на и са посла, и у време забране кретања, неопходних људе који раде у корпоративним службама у Немањиној, како би могли да исервисирају све ово што се на терену ради. „Они су нам неопходни да обрачунамо превоз, да фактуришемо и да наплатимо, да обрачунамо плате и да дајемо силне понуде на упите који нам долазе из фирми које су до сада превозиле камионски. Све што будемо могли да искористимо, искористићемо“, додао је директор.