Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписала је данас, на ИПА самиту Декларацију о безбедносној култури европске железнице, и том приликом истакла да пре седам-осам година нисмо могли ни да размишљамо о овој теми јер ситуација у српским железницама није била ни близу минималних услова рада и безбедности.

“Стратешки интереси Владе Србије јесу развој и улагање у железнички саобраћај и унапређење безбедности саобраћаја. У претходних неколико година урадили смо много – од реструктурирања железничких предузећа до инвестирања у железницу”, изјавила је Михајловић.

“Регионално повезивање је суштина будућег развоја и зато је важно што су данас са нама пријатељи из свих земаља региона. Разменићемо искуства, али и разговарати о унапређењу законодавног оквира. Наш циљ је да вратимо путнике у железнички саобраћај и повећамо ефикасност карга”, рекла је она.

Михајловићева је додала да Србија треба да искористи свој потенцијал и да, као што је незаобилазна рута између истока и запада у друмском саобраћају, тако треба и железницу да вратимо на мапу европских железница.

Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији, рекао је да Унија велики значај придаје безбедности и повезивању, те честитао Влади Србије и Европској агенцији за железнице на данашњем потписивању Декларације о безбедносној култури.

“Повезивање је суштински важан елемент за безбедност у саобраћају. Железнице представљају зеленији начин транспорта и доприносе безбедности и ефикасности саобраћаја. У претходних пар година ЕУ је уложила више од милијарду евра у Србију у области транспорта и наставићемо да пружамо подршку, рекао је Фабрици.

Лазар Мосуровић, в. д. директора Дирекције за железнице, истакао је да данашњим потписивањем ове декларације железнице Србије постају део велике европске железничке породице.

Заједно са потпредседницом Владе, Декларацију о безбедносној култури европске железнице потписали су и Питер Мим, ИПА менаџер пројекта из Европске агенције за железницу, и Лазар Мосуровић, в. д. директора Дирекције за железнице.

Декларацију о безбедносној култури потписало је више од 35 представника институција из земље и региона, међу којима је и генерални директор „Србија Карго“ а.д., Душан Гарибовић.