Веома успешна, прва пробна вожња локомотиве Сименс Вектрон бр. 193 903, обављена је 14. децембра, а њене перформансе су испуниле сва очекивања. Овом догађају, поред одговрних техничких лица из Сименса, менаџера пројекта, Ање Прајс, менаџера одржавања, Николе Репеџића и менаџера квалитета, пробној вожњи су присуствовали и представници наше компаније, заменик директора Сектора за вучу возова, Синиша Тодорић и главни координатор Светлана Јоксимовић.

Локомотива је своју прву вожњу, дугу 50 километара, започела са индустријског колосека Сименсове фабрике, која се налази у Минхен- Алаху. Основни циљ и задатак је био испитивање система сигурности локомотиве, а један од битних тестова је и реаговање сигурносних уређаја при брзини од 200 километара на час, које је извршено из обе управљачнице.

Подсећања ради, вишесистемске локомотиве, Siemens Vectron су право решење због могућности саобраћаја на електрифицираним пругама са различитим системима напајања електричном енергијом (једносмерна и наизменична), имају максималан учинак од 6,4 MW и достижу максималну брзину од 160 km/h.


„Србија Карго“ а.д. ће са испоруком 8 вишесистемских локомотива, које стижу у фебруару и марту 2019. године, постати лидер по питању квалитета и безбедности, као и савремености возног парка у региону и моћи ће да конкурише за превозе робе заједно са превозницима из земаља Европске Уније.