Direktan teretni voz sa medicinskom opremom, koju je Srbija kupila od Kine, stigao je u Beograd. U vozu se nalazi 300 tona medicinske opreme, smeštene u 42 kontejnera. Njime je dopremljeno je 16 miliona nemedicinskih maski, 7,8 miliona medicinskih maski, 230.000 zaštitnih odela, 5.000 beskontaktnih toplomera, čime je dodatno osigurano da naša zemlja bude spremna, ukoliko bude drugog talasa KOVID-19.

U železničoj stanici Novi Beograd, voz su dočekali kineski radnici koji su angažovani na modernizaciji pruge Beograd – Stara Pazova, sa kineskim i srpskim zastavama.

Na vagonima je ispisana poruka na srpskom i kineskom jeziku „Kineske železnice čestitaju bratskoj Srbiji uspeh u borbi protiv epidemije“.

„U ovom trenutku ne znamo da li će biti novog talasa virusa KOVID-19, ali sigurno znamo da je Srbija u potpunosti obezbeđena medicinskom opremom, ukoliko do njega dođe. Na tome smo posvećeno radili i od prvog dana ništa nismo prepuštali slučaju. Voz sa zaštitnom opremom, koji je doputovao iz Kine novim putem svile, simbolizuje čelično prijateljstvo dva naroda i pokazuje značaj inicijative Pojas i put, čiji je Srbija aktivan učesnik, između ostalog, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo rekla je da je China Railway danonoćno, zajedno sa svojim partnerima iz Srbije, tesno sarađivala i intenzivno koordinirala otvaranje “zelenog koridora” za transport. Ove godine, na poziv Kine, Srbija će učestvovati na trećem Međunarodnom Ekspo uvoza u Šangaju, time će se više visokokvalitetnih srpskih proizvoda naći na kineskom tržištu. „Nadam se da će u budućnosti taj voz ka Kini ići pun srpskih proizvoda“, izjavila je ambasadorka.

Na put ka Beogradu, voz je krenuo 09. maja, na Dan pobede iz Vuhana i trebalo mu je 15 dana da stigne do Srbije. Od Kine do Srbije prešao je gotovo 11.000 kilometara, a prošao je kroz Kazahstan, Rusiju, Belorusiju, Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku. Ovaj voz, dužine 547 metara, dovezla je nova višesistemska Vektron lokomotiva, kupljena u prethodnom periodu od kompanije Simens.