U Jugoslovenskoj kinoteci, 20. decembra, održana je svečanost povodom tri godine uspešnog rada Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Uvaženim gostima, obratila se potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, poručivši da će ovo Ministarstvo i u narednom periodu nastaviti da pravi rezultate za građane Srbije i „proizvodi“ dobre vesti, kao što je to činilo i u protekle tri godine, tokom kojih je izgrađeno blizu 200 kilometara auto-puteva i modernizovano više od 200 kilometara pruga, a Srbija postala 10. na svetu po izdavanju građevinskih dozvola. Mihajlovićeva je navela, između ostalog, da se sada realizuju železnički projekti, vredni čak šest milijardi evra i kao prioritete u 2018. godini, navela i izgradnju pruge Beograd – Budimpešta, gde nas očekuje potpisivanje komercijalnog ugovora za poslednju deonicu od Novog Sada do Subotice, kao i to da će početi modernizacija i elektrifikacija pružne obilaznice oko Niša i pruge Niš – Dimitrovgrad, vrednosti 250 miliona evra.

Potpredsednica Vlade je najavila i pokretanje regionalnih infrastrukturnih projekata, jer nema razvoja i investicija u građevinarstvu bez povezivanja sa regionom. „Nismo samoreklameri, već vredno hoćemo da idemo napred. Veoma je važno to što Srbija razvija železnicu, a posebno prugu Beograd – Budimpešta, putne koridore, aerodrom „Nikola Tesla“ i drugo. Mislimo da je važno da se nastavi istom brzinom, vizijom i entuzijazmom“ – poručila je Mihajlović.
Na svečanosti su govorili i izvršna direktorka NALED – a, Violeta Jovanović i predsednica Saveta stranih investitora Jana Mihajlova, a studentkinja treće godine Visoke škole za obrazovanje vaspitača na romskom eziku iz Vršca, Aleksandra Jovanović, pročitala je svoju pesmu.

Prijemu su prisustvovale zvanice iz diplomatskog kora, direktorka kancelarije EIB – a za zapadni Balkan, predstavnici privrede, domaćih i međunarodnih institucija, nevladinih organizacija, javnih preduzeća, brojnih medija, a ispred „Srbija Karga“, generalni direktor, Dušan Garibović.

U okviru svečanosti, održana je i izložba ručnih radova žena iz Etno – mreže. Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, kojim predsedava potpredsednica Vlade, zajedno sa NALED – om, sarađuje na projektu „Uposlimo 1000 žena u ruralnim područjima“.

Na današnjem događaju, potpredsednica Vlade je potpisala i donorsku karticu kojom se priključila akciji koja promoviše značaj transplantancije i doniranja organa.