У организацији Светске банке и Министарства финансија Аустрије, у Бечу је од 17. до 20. новембра одржана конференција на тему “Интеграција железница на капији Европе”.

Како је заједничка декларација нове Регионалне железничке стратегије на западном Балкану недавно и потврђена од стране Министара саобраћаја и представника страна са Западног Балкана, тродневни разговори су и вођени са циљем што успешније интеграције железница као важног аспекта свеукупног процеса европских интеграција са ЕУ и суседним земљама. Светска банка, заједно са аустријским Министарством финансија, окупила је регионалну железничку заједницу „на капији Европе“ ради разматрања могућности и „уских грла“ у вези са имплементацијом договорених кључних активности из предметног споразума.

На челу са Светском банком разматрано је и вођене су дискусије у вези процеса реформи железница, отворених приступа, железничких иновација, одржавања и универзалних приступа.

Практично искуство са терена, обиласци локација и инпути кључних стручњака су учинили да ова Конференција представља скуп за практично учење и размену искустава.

Поред чланова Светске Банке на челу са. Луциом Монаријем, регионалним директором за Европу и Централну Азију и. Алаинom Бароном као представником Европске комисије, на конференцији су били присутни представници из Mинистарстава и железница Аустрије, Азербејџана, Турске, Украјине, Грузије, Албаније, инфраструктуре Црне Горе и Србије. На позив Светске Банке, као једини национални оператер који након процеса реструктурирања послује на отвореном тржишту, на конференцији је учествовао и Србија Карго, са својим представницима Иваном Плавшић заменицом директора Сектора за комерцијално транспортне послове, Маријом Гишић, главном координаторком из финансијског Сектора и Оливером Радосављевић, преводиоцем.

Разматрана је имплементација отвореног железничког тржишта на регионалном нивоу, улога железнице у регионима Балкана, Црног мора и Јужног Кавказа, као политички инструмент за европску суседску политику, као и увођење паметних система за железничку инфраструктуру.

У току три дана, након дискусија, презентација и размена искустава између железница у процесу реструктурирања, оних које су то окончале и оне које тек улазе у процес реформе, функционисање на транспортном тржишту, техничка искуства са којима се суочавају железнице у процесу интеграције, Светска банка је учесницима Конференције организовала обилазак Siemens Mobility, производни погон за опрему за лаки шински систем, као и грађевинске компаније Swietelsky.