Самит министара транспорта Кине и 16 земаља централне и источне Европе и Трећи форум градоначелника главних градова земаља учесница у механизму Кина плус 16, свечано је отворен јуче у Београду и трајаће до 17. октобра.

Домаћин највећег регионалног скупа о инфраструктурним пројектима с Кином је потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, која је рекла да је Србија лидер у сарадњи са Кином у овом делу Европе кад је реч о реализацији инфраструктурних пројеката.

Михајловићева је посебно истакла да је свако повезивање у инфраструктури, било да је енергетска или транспортна, значи инвестиције, радна места и бољи живот грађана, а то значи и одрживи развој. „У наредном периоду ту сарадњу морамо да продубљујемо, да размењујемо искуства и да заједнички радимо на уклањању баријера ефикасном одвијању саобраћаја“, додала је потпредседница Владе.

Учеснике самита и форума на заједничкој церемонији у Палати „Србија“ поздравио је председник Александар Вучић, који је рекао да је изузетна част што је Београд домаћин овако великог самита и форума и поручио да земље југоисточне и централне Европе треба боље да се повежу јер је повезивање од пресудног значаја за напредак. Истакао је да оно због чега су сви окупљени данас, јесу нови путеви, сарадња и пријатељство, јер без подршке Кине, Србија не би успела да оствари одличне економске резултате.

Присутним званицама, обратили су се и министар транспорта Кине Ли Сјаопенг, градоначелник Београда Зоран Радојичић, заменица градоначелника Пекинга Ванг Хунг, министар рударства и енергетике и национални координатор за сарадњу Кине и земаља Централне и Источне Европе, Александар Антић, представник кинеског Секретаријата за сарадњу са земљама ЦИЕ из Пекинга, Ли Јуђе.

Трећем самиту министара транспорта Кине и 16 земаља централне и источне Европе, присуствовао је и генерални директор „Србија Карго“ а.д. Душан Гарибовић.