Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, obišla je danas radove na izgradnji tunela i vijadukta Čortanovci, na deonici Stara Pazova-Novi Sad, i poručila da je ulaganje u razvoj železnice sinonim za razvoj i napredak Srbije.

“Kad god se ulagalo u železnicu i Srbija se razvijala i tako je bilo u prethodnih više od sto godina. Znamo da se Srbija ubrzano razvijala krajem 19. veka, kao i sedamdesetih godina prošlog veka, kad se gradila barska pruga, ali isto tako znamo i koliko su i Srbija i njena železnica stagnirale u prethodnih 20-30 godina, jer smo 2013. i 2014. zatekli pruge kojima se ide 10, 30 ili 40 kilometara na čas, što je posledica decenija neulaganja”, rekla je Mihajlovićeva, i dodala da Srbija danas gradi i brzu prugu Beograd-Budimpešta i kreće u modernizaciju pruge Beograd-Niš i Niš-Dimitrovgrad.

Pokrajinski premijer Igor Mirović rekao je da je ponosan na to što Vojvodina ima ovako veliko gradilište u Sremu i da se već sada vidi da će se za tri-četiri godine najmanje prepoloviti vreme putovanja zahvaljujući izgradnji pruge. “To će mnogo značiti i za razvoj Vojvodine i svih opština koje se nalaze na trasi pruge”, rekao je Mirović.

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin rekao je da izgradnja pruge pokazuje želju Vlade Srbije za napredak i da postoji dobra saradnja na realizaciji projekata između dve strane.

Nakon obilaska radova, potpredsednica Vlade Srbije obišla je zajedno s ruskim ambasadorom i predstavnicima ruskih i srpskih železnica, školu „23. oktobar“ u Sremskim Karlovcima, u kojoj je kompanija „RŽD internešenel“ obnovila učionicu za ruski jezik i opremila je nameštajem i opremom.