На међународном и уједно једином сајму на западном Балкану SEE Mobility 2019, за саобраћајне технологије и услуге, који је одржан 8. и 9. маја у хотелу Metropol Palace у Београду, заједнички наступ имале су и српске железничке компаније.

Овогодишњи сајам, отворио је Мирослав Прокић из Сектора за железнице и интермодални транспорт Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, који је том приликом истакао да је ова манифестација одлична прилика за упознавање постојећих и нових технологија

Железнички саобраћај значајно доприноси конкурентности целокупне привреде и развоју једне државе. Услед недовољног инвестирања и лошег стања пруга железница у претходнм деценијама није била ни близу остварења свог пуног потенцијала и доприноса развоју Републике Србије, а имајући у виду комплексност железничког система, потребан је дужи временски период да железници вратимо стари углед. Влада Србије поставила је као приоритет успостављање ефикасних и тржишно оријентисаних железничких предузећа, модернизацију железничке инфраструктуре и возног парка, а у складу са тим су дефинисане главне активности нашег Министарства, истакао је Прокић.

Према његовим речима, те активности су усмерене на пет главних праваца реформе железнице, модернизацију железничке инфраструктуре, модернизацију возног парка, активности у оквиру интермодалног транспорта и успостављање тзв. „меких мера“.

Ове године, окупили су се излагачи и посетиоци из 13 земаља региона и Европе: Србије, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Аустрије, Италије, Немачке, Велике Британије, Пољске, Швајцарске, Шпаније и Македоније.

Сајамска манифестација је пружила прилику за конкретним ширењем пословних активности, као и могућност да се презентују услуге, понуде и нова техничка решења сваке од компанија учесника на једном веома динамичном тржишту, које обухвата укупно 7 земаља, са преко 30 милиона становника, које очекује значајна ревитализација железничке и путне инфраструктуре у наредних десет година.

Сајам је обухватио следеће области: Технологије за железнички, друмски и јавни транспорт и инфраструктуру, ентеријер и екстеријер у шинским и друмским возилима са пратећим услугама и тунелске конструкције.

„Након свечаног отварања, одржана је панел конференција на тему „Трансфер знања и технологија у земљама југоисточне Европе као основа за ревитализацију и модернизацију саобраћајне инфраструктуре“.