Поводом ванредног догађаја у станици Врчин, „Инфраструктура железнице Србије“ и „Србија Карго“, издале су заједничко саопштењe:

Дана 8. августа 2018. године у 20:10 часова, машиновођа који је преузимао смену на теретном возу број 52792 у станици Врчин, пријавио је цурење фосфорне киселине на једној цистерни теретног воза, власништво компаније „Еликсир“ из Шапца. Радило се о оштећењу бочног вентила на цистерни, који су прво покушали да санирају припадници Сектора за ванредне ситуације, након чега је обавештен власник цистерне, чија екипа је стигла на лице места у 01:00 часова, дана 9.августа и зауставила цурење фосфорне киселине. После тога је у 2:25 часова нормализован саобраћај.
Сектор за ванредне ситуације је из предострожности наложио искључење електричне енергије и пролазак других возова кроз станицу Врчин, тако да је путнички воз за Бар стајао у станици Бели Поток.
Истовремено док је вршена поправка вентила на цистерни , обезбеђена је и помоћна дизел локомотива за превлачење воза, али није било потребно њено коришћење, јер је у међувремену проблем са цистерном решен, укључен напон и воз за Бар отпремљен из станице Бели Поток у 2:25 часова.

Током овог инцидента није било опасности по животе и здравље грађана Врчина, као и железничког особља.