Povodom vanrednog događaja u stanici Vrčin, „Infrastruktura železnice Srbije“ i „Srbija Kargo“, izdale su zajedničko saopštenje:

Dana 8. avgusta 2018. godine u 20:10 časova, mašinovođa koji je preuzimao smenu na teretnom vozu broj 52792 u stanici Vrčin, prijavio je curenje fosforne kiseline na jednoj cisterni teretnog voza, vlasništvo kompanije „Eliksir“ iz Šapca. Radilo se o oštećenju bočnog ventila na cisterni, koji su prvo pokušali da saniraju pripadnici Sektora za vanredne situacije, nakon čega je obavešten vlasnik cisterne, čija ekipa je stigla na lice mesta u 01:00 časova, dana 9.avgusta i zaustavila curenje fosforne kiseline. Posle toga je u 2:25 časova normalizovan saobraćaj.
Sektor za vanredne situacije je iz predostrožnosti naložio isključenje električne energije i prolazak drugih vozova kroz stanicu Vrčin, tako da je putnički voz za Bar stajao u stanici Beli Potok.
Istovremeno dok je vršena popravka ventila na cisterni , obezbeđena je i pomoćna dizel lokomotiva za prevlačenje voza, ali nije bilo potrebno njeno korišćenje, jer je u međuvremenu problem sa cisternom rešen, uključen napon i voz za Bar otpremljen iz stanice Beli Potok u 2:25 časova.

Tokom ovog incidenta nije bilo opasnosti po živote i zdravlje građana Vrčina, kao i železničkog osoblja.