У седишту Центра Европске Уније у Скопљу, 3. октобра, одржан је финални састанак у вези изградње заједничке железничке граничне станице Табановце, између Македоније и Србије.
Пројекат о изградњи заједничке граничне станице, потписан је 16. фебруара 2015. године, од стране српског и македонског министарства.
Овај велики скуп је отворио македонски министар саобраћаја, Горан Сугарески, а учешће су узели и амбасадор ЕУ у Македонији, као и шеф ЕБРД-а.

Поред наших представника, заменика директора Сектора за СТП, Марине Јовановић и Мирослава Јеремића, директора Центра за управљање некретнинама и енергетску ефикасност, састанку су присуствовали представници нашег ресорног Министарства, српске царине, македонских железница, Дирекције за железницу, SЕЕТО организације, као и македонске царине и полиције.

За израду пројекта, предвиђено је да Европска комисија за саобраћај издвоји 380.000 евра, а преостала неопходна средства, биће обезбеђена из регионалних ИПА фондова. Вредност изградње целокупне инфраструктуре, објеката царине, полиције, железница, затим комунална инфраструктура и слично, према процени, износиће 4.920.045 евра. Половину износа, македонска страна ће обезбедити преко гранта WBIF (Western Balkans Investment Framework), док је за други део предвиђен зајам од ЕБРД – а.

На финалном састанку су утаначени и дефинисани сви аспекти из Нацрта Идејног пројекта, уважене су све примедбе и сугестије учесника, те након тога, пројектант може приступити изради Главног пројекта.
Планирани почетак радова је током 2020.године.

Да подсетимо да је у оквиру Пројекта планирана изградња четири нова објекта и реконструкција постојећа три. Укупна површина, будућих нових објеката износиће око 2000 квадратних метара. Највећу површину, око 1300 m2, заузимаће зграда у којој ће бити смештена царина, полиција и инспекцијске службе Македоније и Србије. За српске железничке компаније предвиђена је изградња новог објекта укупне површине 326 м². Дефинисане су просторије које ће припасти нашој компанији, што износи преко 50 % од укупне површине будућег објекта.