Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да је инфраструктура тренутно најважнија област у развоју српске економије и истакла да у 2019. креће нови инвестициони циклус вредан 5,5 милијарди евра.

“Србија је мала земља иза које су многе тешке године и деценије, али која се подигла на ноге и која се развија и хвата корак са светом. Озбиљна је разлика у нашој стратегији од пре шест година и данас, и у томе колико смо у стању да је реализујемо. Направили смо озбиљне искораке у путној инфраструктури, железници, ваздушном саобраћају и данас смо озбиљан партнер у овом делу Европе”, рекла је Михајловићева, која је отворила конференцију “Tранспорт и логистика Југоисточне Европе и Дунавског региона – ТИЛ 2019”.

Она је казала да није присталица термина Западни Балкан и додала да је Србија земља централне и источне Европе, те да је важно да се цео овај део Европе боље повеже. “За подизање конкурентности важни су не само изградња нових путева и обнова пруга, већ и уклањање нефизичких баријера, које утичу са 30 до 40 одсто на трошкове који се појављују у транспорту и логистици”, рекла је Михајловићева.

Бизнис конференцију “Транспорт и логистика” по шести пут организује компанија “Мас медија интернешенел”, уз подршку Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а ове године је окупила око 400 учесника, укључујући и представнике око 150 компанија.

Испред наше компаније, присуствовали су генерални директор, Душан Гарибовић, извршни директор за саобраћај, Сенија Богић Павловић, директор Сектора за саобраћајно транспортне послове, Иван Нешић и главни координатор за интермодални транспорт, Андрија Ристовић.

Током трајања Конференције, учесници су имали прилику да чују преко 30 еминентних говорника на теме „Дигитализација и аутоматизација одређују будућност транспорта и логистике“, „Транспортна инфраструктура Југоисточне Европе и Дунавског региона“, „Развој мултимодалне инфраструктуре у Србији, будуће стратегије и изазови“, „Компаративне предности ваздушног, бродског и железничког карго транспорта и везаних сервиса“… Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је било домаћин округлог стола „Изградња железничких и друмских коридора – ефекти инвестиција на унапређење теретног транспорта“. ТИЛ 2019. је традиционално завршен свечаном доделом награда Brand Leader Award.