Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas predstavljanju novog elektromotornog kineskog brzog voza – Soko. Najkasnije 1. decembra brzi voz će ići prugom Beograd– Subotica, od centra glavnog grada do Subotice stizaće se za sat i 10 minuta, najavio je Vučić. Voz može razviti brzinu do 200 kilometara na sat i za sada je naručeno pet elektromotornih vozila iz Kine.

Subotica Beograd 3

„Poslednji treba da dođe po ugovoru 31. decembra 2025. Radićemo testove za prugu Beograd–Subotica već u septembru i najkasnije od 1. decembra, ako završimo prugu do tada, a završićemo, vozićete se ovim vozom Beograd–Subotica. Na svaka dva sata će ići brzi voz. On ima prvu i drugu klasu, 45 mesta u prvoj, 197 u drugoj, ali prva klasa izgleda nestvarno“, rekao je Vučić.

Subotica Beograd 1

„Ne postoji prevoz kojim to možete da postignete. Nadam se da će u Subotici uraditi svoj posao, da obezbede prevoz do Palića i drugih mesta. Ovo će i za Vrbas biti važno“, rekao je Vučić.

Kineska kompanija CRRC Čangčun dizajnirala je i proizvela elektromotorni voz Soko po meri za železničke pruge u Srbiji i Mađarskoj, imajući u vidu posebnosti železničke pruge u ovim zemljama. Takođe, napravljeni su tako da odgovaraju lokalnim kulturološkim karakteristikama.

Voz se sastoji od četvoro kola, dvoje motornih kola i dve prikolice i u potpunosti je usklađen sa TSI sistemom. Predsednik Vučić rekao je da Srbija u poslednjih 40 godina nije imala voznu liniju koja je imala toliko putnika kao linija Beograd – Novi Sad, jer ljudi prepoznaju kvalitet, da je u Srbiji ponovo oživela železnica i da se Srbija nada fabrici vozova koja će biti otvorena zahvaljući Kini i naglasio da su kineskim partnerima već ponudili neke lokacije.

Takođe je istakao da Srbija ubrzano radi na izgradnji i rekonstrukciji železničke saobraćajne mreže.

Subotica Beograd 2