Kompaniji „Srbija Kargo“ a.d. odobren je dugoročni kredit od strane Banke Poštanska štedionica u visini od 15 miliona evra, a garanciju za ovaj kredit pružila je Vlada Republike Srbije. Odobrena sredstva će biti usmerena na modernizaciju i unapređenje voznog parka, s posebnim fokusom na remont 300 teretnih kola.

Od ukupnog iznosa kredita, 2,5 miliona evra je namenjeno za remont 160 kola serija Eas, 70 kola serije Hbis i 70 kola serije Regs. Potpisana su sva tri ugovora i to: za remont prve dve serije kola sa renomiranom Fabrikom železničkih vozila „Želvoz“ d.o.o. iz Smedereva, a za treću seriju Regs sa remontnom radionicom „Inter – mehanika“ iz Smedereva.

U okviru remonta, osim obaveznih propisanih radova, biće izvršena ugradnja novih monoblok točkova na određenom broju kola, kao i modifikacija vučno-odbojnih uređaja ugradnjom setova elastomera, koji su se pokazali kao najpouzdaniji. Posle završetka ovih radova, kola će biti osposobljena za bezbednu i efikasnu upotrebu tokom narednih šest godina.

Unapredjen Vozni Park 15 Miliona Evra

Odobreni kredit će takođe omogućiti remont dizel motora za lokomotivu 661, redovno održavanje oko 5 lokomotiva serije 621 u radionicama u sastavu naše kompanije, kao i popravku i održavanje Siemens Vectron lokomotiva serije 193. Značajan deo sredstava će biti uložen u nabavku rezervnih delova i opreme neophodne za redovno i vanredno održavanje i ispitivanje voznih sredstava, u koje spadaju točkovi za lokomotive i kola, bandaži za lokomotive, odbojnici, kao i najsavremenije probnice za ispitivanje kočnih uređaja.

Očekuje se da će realizacija ovog kredita znatno povećati pouzdanost i bezbednost voznog parka „Srbija Kargo“, omogućavajući kompaniji da odgovori na rastuće zahteve srpske privrede i da parira vodećim evropskim železničkim kompanijama.