Престижни сајам InnoTrans 2024. одржан у Берлину, од 24. до 27. септембра, значајан је догађај за глобалну железничку индустрију. Ова манифестација традиционално окупља најновије иновације, технологије и стручњаке из целог света, пружајући увид у будуће трендове у области железничког саобраћаја. Фокус овогодишњег сајма био је на дигитализацији и примени вештачке интелигенције (AI) у железничком транспорту. Напредни системи за аутоматизацију вожње, интелигентно одржавање возова и оптимизација операција показали су да вештачка интелигенција постаје кључни фактор за повећање ефикасности и безбедности у железничком саобраћају.

Innotrans 1

Комбинација AI и big data аналитике омогућава оператерима да предвиде могуће кварове, смање трошкове одржавања и минимизују застоје. Ова технологија постаје све значајнија у путничком и теретном транспорту, обезбеђујући бржи, сигурнији и еколошки прихватљивији транспорт робе. InnoTrans 2024. представио је импресивне премијере хибридних и електричних возова и локомотива, које спајају еколошку одрживост са високом ефикасношћу. Ове иновације не само да смањују емисију угљен-диоксида и оперативне трошкове, већ и играју кључну улогу у будућности железничког саобраћаја.

Inno Trans 2

Један од најважнијих тренутака на сајму било је представљање возова са нултом емисијом штетних гасова од стране компанија Siemens Mobility и Stadler. Ови возови, који користе водоничне горивне ћелије за производњу енергије, емитују само водену пару, чинећи их потпуно еколошки прихватљивим. Такође су представљени напредни логистички системи за интермодални транспорт, који повећавају ефикасност ланаца снабдевања. Ове технологије укључују дигиталне платформе за управљање транспортом (TMS), системе за праћење терета у реалном времену уз помоћ IoT сензора и GPS технологије, као и „зелене логистичке системе“ за смањење емисије штетних гасова. Без обзира што нисмо лично учествовали на сајму, „Србија Карго“ пажљиво прати све трендове и иновације представљене на InnoTrans-у. Дигитализација, вештачка интелигенција и еколошке технологије јасно указују на трансформацију железничког сектора. Као водећи оператер у теретном транспорту, препознајемо важност ових технологија и настојимо да их укључимо у наше будуће планове, како бисмо остали конкурентни у динамичном свету железничког транспорта.

Inno Trans 3