Prestižni sajam InnoTrans 2024. održan u Berlinu, od 24. do 27. septembra, značajan je događaj za globalnu železničku industriju. Ova manifestacija tradicionalno okuplja najnovije inovacije, tehnologije i stručnjake iz celog sveta, pružajući uvid u buduće trendove u oblasti železničkog saobraćaja. Fokus ovogodišnjeg sajma bio je na digitalizaciji i primeni veštačke inteligencije (AI) u železničkom transportu. Napredni sistemi za automatizaciju vožnje, inteligentno održavanje vozova i optimizacija operacija pokazali su da veštačka inteligencija postaje ključni faktor za povećanje efikasnosti i bezbednosti u železničkom saobraćaju.

Innotrans 1

Kombinacija AI i big data analitike omogućava operaterima da predvide moguće kvarove, smanje troškove održavanja i minimizuju zastoje. Ova tehnologija postaje sve značajnija u putničkom i teretnom transportu, obezbeđujući brži, sigurniji i ekološki prihvatljiviji transport robe. InnoTrans 2024. predstavio je impresivne premijere hibridnih i električnih vozova i lokomotiva, koje spajaju ekološku održivost sa visokom efikasnošću. Ove inovacije ne samo da smanjuju emisiju ugljen-dioksida i operativne troškove, već i igraju ključnu ulogu u budućnosti železničkog saobraćaja.

Inno Trans 2

Jedan od najvažnijih trenutaka na sajmu bilo je predstavljanje vozova sa nultom emisijom štetnih gasova od strane kompanija Siemens Mobility i Stadler. Ovi vozovi, koji koriste vodonične gorivne ćelije za proizvodnju energije, emituju samo vodenu paru, čineći ih potpuno ekološki prihvatljivim. Takođe su predstavljeni napredni logistički sistemi za intermodalni transport, koji povećavaju efikasnost lanaca snabdevanja. Ove tehnologije uključuju digitalne platforme za upravljanje transportom (TMS), sisteme za praćenje tereta u realnom vremenu uz pomoć IoT senzora i GPS tehnologije, kao i „zelene logističke sisteme“ za smanjenje emisije štetnih gasova. Bez obzira što nismo lično učestvovali na sajmu, „Srbija Kargo“ pažljivo prati sve trendove i inovacije predstavljene na InnoTrans-u. Digitalizacija, veštačka inteligencija i ekološke tehnologije jasno ukazuju na transformaciju železničkog sektora. Kao vodeći operater u teretnom transportu, prepoznajemo važnost ovih tehnologija i nastojimo da ih uključimo u naše buduće planove, kako bismo ostali konkurentni u dinamičnom svetu železničkog transporta.

Inno Trans 3