logo

Имајући у виду овогодишњу посебну ситуацију у вези са светском пандемијом, Дан железничког робног превоза за 2020. годину одржан је у петак 10. децембра, као целодневни onlajn догађај.

Домаћини конференције су били Европска комисија за превоз (the European Commission) и непрофитабилна организација RNE (RailNetEurope), који су овом приликом угостили велики број учесника.

Испред наше компаније, конференцији су присуствовали Катарина Шибинац, директор Сектора за комерцијално транспортне послове и Јован Ружичић, начелник одељења за одређивање цена.

Тема конференције је била превоз робе у Европи и изазови који се очекују у наредном периоду.

У уводном делу, учесницима су се обратили Harald Holtz, председник RailNetEurope и Adina Valean, комесар за транспорт, презентујући успехе, али и потешкоће које се појављују у превозу робе железницом у Европи.

Конференција је подељена у три сесије, које су биле прилика да еминентни панелисти одрже своје презентације, али и да се представници највећих железничких фирми активно укључе у дискусију са својим идејама, предлозима, сугестијама.

Прва део конференције је био посвећен потребама задовољења капацитета, квалитета и квантитета превоза робе железницом у Европи, други део се бавио утицајем и применом ИТ технологија у железничком саобраћају, као и дигиталним решењима која би побољшала железнички саобраћај, док се трећи део бавио потребом комитената за високо квалитетним превозом робе. У последњој сесији, као сликовит пример узето је пословање луке Хамбург и њихов начин интермодалног превоза робе, као једне од најпрометнијих лука у Европи.

Конференција је завршена у доброј атмосфери, али са жељом да наредна буде одржана у другачијим и бољим околностима, са новим изазовима и занимљивим темама и предлозима за развој и унапређење превоза робе железницом, између осталог је у завршној речи констатовала Elizabet Verner, директорка земаљског транспорта DG MOVE.