Prošlogodišnja Sertifikacija radionice za održavanje voznih sredstava u Kraljevu, predstavljala je sjajnu uvertiru u predstojeće značajne poslove. Tako je 15. marta završena investiciona opravka dizel električne lokomotive 621-111, što je veliki podvig radnika radionice u Kraljevu, uzimajući u obzir činjenicu da je ceo, veoma kompleksan posao, uspešno završen u veoma kratkom roku, isključivo iz sopstvenih sredstava.

20210316_090858

S obzirom da jedna investiciona opravka lokomotive serije 621 kod eksternih radionica košta između 300 i 400 hiljada evra, temeljnim pripremama, angažovanjem adekvatnih kadrovskih resursa i potencijala uz poštovanje tehničkih standarda, normativa i pravila struke u svim fazama realizacije investicione opravke u sopstvenoj režiji, našoj kompaniji je ostvarena značajna ušteda. Ovo je prva investiciona opravka, ovog tipa lokomotiva, od ukupno 9 koliko ih je u vlasništvu Srbija Karga. Inače, lokomotive serije 621, na prugama Srbije su od 2006. godine i sve ih očekuje isti obim radova. Imajući to u vidu, nije teško zaključiti da upravo u rukama radnika radionice ZOVS Kraljevo leži ključ za uspešnu realizaciju aktivnosti na najzahtevnijim opravkama, poput ovih.

Bez obzira na činjenicu da je decenijama unazad veoma malo ulagano u održavanje voznih sredstava, ovaj poduhvat je dokazao da smo spremni da idemo u korak sa velikim evropskim i svetskim železničkim kompanijama i standardima. Dodatnim angažovanjem zaposlenih, usklađene su aktivnosti oko investicione opravke lokomotive sa tekućim poslovima. Radionica u Kraljevu je sertifikovana za obavljanje vanrednih opravki manjeg i većeg obima, kao i za kontrolno-tehničke preglede ranga P1, P3, P6 i P12 isključivo na dizel lokomotivama. Tokom 2020. godine ova radionica je ostvarila 156 izlaza dizel lokomotiva iz opravki, a od tog broja 61 su bili kontrolno-tehnički pregledi. Za prva dva meseca tekuće godine ostvareno je 19 izlaza, a od toga čak 10 kontrolno-tehničkih pregleda, uglavnom većeg ranga P6 i P12. Pored održavanja dizel lokomotiva koje su u vlasništvu „Srbija Karga“, neretko se na kolosecima kraljevačke radionice nalaze i lokomotive kompanije „Srbija Voz“, što je dokaz našeg profesionalnog i tržišnog poslovanja.

20210316_091116

Nakon uspešno i u planiranom roku završene investicione opravke lokomotive 621-111, uveliko se radi na poslovima još jedne investicione opravke lokomotive 621-105, čiji je izlazak planiran u veoma kratkom roku.

Zaposleni su svesni da će biti još više izazova, rokova i ciljeva, jer jednostavno tehnološki napredak, uslovi otvorenog tržišta i železnički prevoz robe usklađen sa potrebama privrede i građana ne dozvoljavaju drugačije. Dakle, stajanja nema.