Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zoranom Mihajlović i ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan Harčenkom, obišao je radove na izgradnji vijadukta „Čortanovci“ na železničkoj deonici Stara Pazova – Novi Sad, u okviru izgradnje pruge za velike brzine između Beograda i Budimpešte.

Predsednik je ovom prilikom razgovarao sa radnicima, koji su ga upoznali sa napretkom, sa onim što je do sada urađeno i šta je u planu. „Video sam koliki je ovo kompleks i koliko će značiti našoj zemlji. I Mađari počinju da grade prugu sa svoje strane. Ovo će mnogo olakšati putovanje svim našim građanima. Ovo je potpuno drugi nivo do kog je Srbija stigla, a naša ulaganja će svake godine sve više rasti – poručio je ovom prilikom predsednik. Nakon razgovora sa radnicima, predsednik se i sam popeo na vijadukt, ali novinarima nije dozvolio iz bezbedonosnih razloga.

„Hoću svima da se zahvalim na ovom veličanstvenom danu. Video sam ono što je malo ko imao priliku da vidi. Ljudi će tek moći da vide koliko je lepa naša Srbija i koliko vredi. Ponosan sam na ono što smo uradili u poslednjih pet, šest godina. Ovo je najveće železničko gradilište u Evropi i zato čestitam i našim radnicima i ruskim prijateljima na onome što izvode i verujem da će ovaj rezultat biti podstrek za nastavak radova i u drugim delovima južno od Beograda. Ako je most Vrla simbol Grdelice, vijadukt kod Čortanovaca biće simbol sveukupnog napretka Srbije, brzih pruga i možda najlepše mesto koje može da se vidi“, istakao je Vučić na gradilištu. Ruski ambasador Bocan – Harčenko je rekao da je velika čast što Rusija učestvuje u ovom projektu i da su dimenzije projekta veličanstvene. „Veličanstveno gradilište koje je i od evropskog značaja. I predstavnici RŽD – a kažu da će biti još više saradnje, a to pokazuje da imamo bezbroj mogućnosti“, naveo je ambasador.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je da će modernizacija železnice omogućiti da Srbija postane nezaobilazna ruta i u železničkom saobraćaju i da zajednički projekti sa Ruskim železnicama doprinose tom cilju. Takođe je naglasila da je za Srbiju važno da modernizuje kompletan železnički Koridor 10 i da se bolje poveže ka jugu i sa Severnom Makedonijom i Grčkom.

Obilasku gradilišta prisustvovali su i pokrajinski premijer Igor Mirović, predstavnici „Srbija Kargo“ a.d. kao i ostalih železničkih preduzeća. Tunel i vijadukt Čortanovci jedno su od najvećih investicionih i infrastrukturnih gradilišta u ovom delu Evrope. Vijadukt će biti dužine 2,9 kilometara i nosiće ga 59 stubova, od kojih će najviši biti 28 metara. Pored vijadukta, na ovoj deonici grade se dve tunelske cevi, svaka sa po jednim kolosekom, dužine od po 1,2 kilometra. Radovi na izgradnji vijadukta i tunela Čortanovci počeli su 11. avgusta 2017. Rok za završetak radova je 52 meseca, a vrednost posla je 337,6 miliona dolara.