Поводом обележавања сећања на 80 година од почетка Другог светског рата Команда Речне флотиле иницирала је израду играно-документарног филма о заборављеним херојима отаџбине, посади ратног брода „Драва“, који су се храбро борили у Априлском рату 1941. године, дајући оно највредније што су имали – своје животе за слободу земље. Препознавши историјски значај овог подвига, који не сме бити заборављен, а у част жртвама, „Србија Карго“ и остала железничка друштва, пружила су пуну подршку Министарству одбране, као носиоцу овог значајног пројекта и омогућили снимање појединих кадрова филма у станици Топчидер и у Ранжирној станици у Макишу. Иако се неће видети на биоскопском платну, наша вишесистемска локомотива Сименс Вектрон, одиграла је једну од значајних улога, тако што је била саставни део композиције уз вагоне музејско туристичког воза Романтика, у којима се одвијао један део радње филма.

film Drava lokomotiva

Краљевски брод „Драва“ и његова јуначка посада, која је бројала 93 члана састављена од морнара из свих крајева Југославије, на челу са командантом поручником бојног брода прве класе Александром Берићем – родом из Новог Бечеја, оставили су нама генерацијама које одрастамо у слободи аманет да слобода нема цену, да част из које произилазе храброст, ревност, достојанство, пријатељство и родољубље морају остати упамћени као трајне вредности нашег друштва. У филму ће на посебан начин, кроз суживот мултинационалне посаде, бити приказано како се разлике доживљавају као предност у заједничкој борби за правду и слободу. Златним словима исписали су славне странице историје ратовања на рекама наше слободарске земље.

film Drava snimanje

Филм о херојима са Драве насловљен је „Драва се не предаје“ у трајању од 75 минута, поред најављених филмских и телевизијских премијера, свој живот ће наставити на домаћим и међународним фестивалима.