Povodom obeležavanja sećanja na 80 godina od početka Drugog svetskog rata Komanda Rečne flotile inicirala je izradu igrano-dokumentarnog filma o zaboravljenim herojima otadžbine, posadi ratnog broda „Drava“, koji su se hrabro borili u Aprilskom ratu 1941. godine, dajući ono najvrednije što su imali – svoje živote za slobodu zemlje. Prepoznavši istorijski značaj ovog podviga, koji ne sme biti zaboravljen, a u čast žrtvama, „Srbija Kargo“ i ostala železnička društva, pružila su punu podršku Ministarstvu odbrane, kao nosiocu ovog značajnog projekta i omogućili snimanje pojedinih kadrova filma u stanici Topčider i u Ranžirnoj stanici u Makišu. Iako se neće videti na bioskopskom platnu, naša višesistemska lokomotiva Simens Vektron, odigrala je jednu od značajnih uloga, tako što je bila sastavni deo kompozicije uz vagone muzejsko turističkog voza Romantika, u kojima se odvijao jedan deo radnje filma.

film Drava lokomotiva

Kraljevski brod „Drava“ i njegova junačka posada, koja je brojala 93 člana sastavljena od mornara iz svih krajeva Jugoslavije, na čelu sa komandantom poručnikom bojnog broda prve klase Aleksandrom Berićem – rodom iz Novog Bečeja, ostavili su nama generacijama koje odrastamo u slobodi amanet da sloboda nema cenu, da čast iz koje proizilaze hrabrost, revnost, dostojanstvo, prijateljstvo i rodoljublje moraju ostati upamćeni kao trajne vrednosti našeg društva. U filmu će na poseban način, kroz suživot multinacionalne posade, biti prikazano kako se razlike doživljavaju kao prednost u zajedničkoj borbi za pravdu i slobodu. Zlatnim slovima ispisali su slavne stranice istorije ratovanja na rekama naše slobodarske zemlje.

film Drava snimanje

Film o herojima sa Drave naslovljen je „Drava se ne predaje“ u trajanju od 75 minuta, pored najavljenih filmskih i televizijskih premijera, svoj život će nastaviti na domaćim i međunarodnim festivalima.