Na međunarodnom i ujedno jedinom sajmu na zapadnom Balkanu SEE Mobility 2019, za saobraćajne tehnologije i usluge, koji je održan 8. i 9. maja u hotelu Metropol Palace u Beogradu, zajednički nastup imale su i srpske železničke kompanije.

Ovogodišnji sajam, otvorio je Miroslav Prokić iz Sektora za železnice i intermodalni transport Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koji je tom prilikom istakao da je ova manifestacija odlična prilika za upoznavanje postojećih i novih tehnologija

Železnički saobraćaj značajno doprinosi konkurentnosti celokupne privrede i razvoju jedne države. Usled nedovoljnog investiranja i lošeg stanja pruga železnica u prethodnm decenijama nije bila ni blizu ostvarenja svog punog potencijala i doprinosa razvoju Republike Srbije, a imajući u vidu kompleksnost železničkog sistema, potreban je duži vremenski period da železnici vratimo stari ugled. Vlada Srbije postavila je kao prioritet uspostavljanje efikasnih i tržišno orijentisanih železničkih preduzeća, modernizaciju železničke infrastrukture i voznog parka, a u skladu sa tim su definisane glavne aktivnosti našeg Ministarstva, istakao je Prokić.

Prema njegovim rečima, te aktivnosti su usmerene na pet glavnih pravaca reforme železnice, modernizaciju železničke infrastrukture, modernizaciju voznog parka, aktivnosti u okviru intermodalnog transporta i uspostavljanje tzv. „mekih mera“.

Ove godine, okupili su se izlagači i posetioci iz 13 zemalja regiona i Evrope: Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Austrije, Italije, Nemačke, Velike Britanije, Poljske, Švajcarske, Španije i Makedonije.

Sajamska manifestacija je pružila priliku za konkretnim širenjem poslovnih aktivnosti, kao i mogućnost da se prezentuju usluge, ponude i nova tehnička rešenja svake od kompanija učesnika na jednom veoma dinamičnom tržištu, koje obuhvata ukupno 7 zemalja, sa preko 30 miliona stanovnika, koje očekuje značajna revitalizacija železničke i putne infrastrukture u narednih deset godina.

Sajam je obuhvatio sledeće oblasti: Tehnologije za železnički, drumski i javni transport i infrastrukturu, enterijer i eksterijer u šinskim i drumskim vozilima sa pratećim uslugama i tunelske konstrukcije.

„Nakon svečanog otvaranja, održana je panel konferencija na temu „Transfer znanja i tehnologija u zemljama jugoistočne Evrope kao osnova za revitalizaciju i modernizaciju saobraćajne infrastrukture“.